Wedstrijden

Clubwedstrijden

In de oude ijshal werd er twee maal per jaar tijdens de trainingsuren tijdrijden gehouden. Dit is nu, in de vernieuwde Elfstedenhal, niet meer mogelijk, aangezien de trainingsuren gedeeld worden met andere clubs. Hiervoor in plek zijn 2 clubwedstrijden gekomen. Hieraan doen alleen leden van de Ferwerter Iisclub mee, en hiervoor hoef je geen relatienummer te hebben. Iedereen die op de buitenbaan schaatst kan mee doen, van pupillen tot masters! Hou goed de website en onze facebookpagina in de gaten, zodat iedereen zich op tijd in kan schrijven hiervoor.

Interclub wedstrijden

Interclub wedstrijden zijn wedstrijden die georganiseerd worden door een club(vereniging), dus niet door de baancommissie. De Ferwerter Iisclub wordt regelmatig uitgenodigd voor interclubwedstrijden. De wedstrijdcommissie benadert rijders om hieraan mee te doen. De Ferwerter Iisclub organiseert ook jaarlijks een interclubwedstrijd. Deze wordt verreden rond de kerst.

Marathons

Er zijn twee soorten marathons te onderscheiden: baanmarathons en regiomarathons. Iedereen (vanaf de B-pupillen) kan hier aan meedoen. Baanmarathons worden verreden op Thialf, en staan op de kalender. Inschrijven kan via inschrijven.schaatsen.nl. De indeling bij de baanmarathons is aan de hand van limieten.

Marathonlimieten (baanmarathons)
Groep 1:        Heren C1         Rijders met een landelijk B-nummer.
Rijders met een landelijk Veteranennummer.
Rijders welke landelijk willen rijden.
Rijders met een 1500 m tijd van 2.15 en sneller.
De eerste vijf rijders van de C2 marathon van het afgelopen jaar.
Geen rijders met een landelijk A-nummer.
Groep 2:        Heren C2       Rijders met een 1500 tijd van 2.15 tot 2.30 min.
De eerste vijf rijders van C3 marathon van het afgelopen seizoen.
Groep 3:        Heren C3       Rijders met een 1500 m tijd van 2.30 min. en langzamer.
en Dames 2
Groep 4:        Dames 1         Rijdsters met een 1500 m tijd van 2.30 min. en sneller.
De eerste drie rijdsters van de Dames2 marathon van afgelopen seizoen.

• De Friese selectieleden rijden bij C1 en dames 1.
• In groep 1 t/m 5 rijden de B-junioren en ouder.

Jeugdmarathons

Naast de marathons voor de junioren en ouder worden er ook ‘marathons’verreden door de pupillen en c junioren. Er zijn een aantal massastarts en marathons. Tijdens deze wedstrijden kun je je plaatsen voor het NK marathon voor pupillen en c junioren. Naast de baanmarathons zijn er regiomarathons. Voor de regiomarathons moet men zich voor het seizoen apart opgeven. Er wordt dan op 5 verschillende ijsbanen (Heerenveen, Groningen, Leeuwarden, Deventer en Enschede) een competitie gereden over 10 wedstrijden. Hierbij wordt er twee keer op elke baan gereden.
Voor de regiomarathons zie:
www.marathonschaatsenregiono.nl en www.marathonschaatsenfriesland.nl

Goede tijden? FG en gewestelijke selectie

Vind je wedstrijd rijden leuk? En merk je dat je steeds sneller wordt, dan is er een kans dat je uitgenodigd wordt voor de faciliteitengroep(FG). Hier krijgen talentvolle rijders de mogelijkheid om een keer extra te trainen, en zo de techniek nog verder bij te schaven. De FG wordt ondersteund vanuit de clubs. Zo wordt de stap naar de (sub)top kleiner.

Ga je nog sneller, dan is er een kans dat je een uitnodiging krijgt voor de gewestelijke selectie. Binnen de Ferwerter Iisclub zijn er een aantal rijders die daar nu gebruik van maken. Deze rijders plaatsen zich vaak voor landelijke wedstrijden(nk’s). Grote voorbeelden, die bij de Ferwerter Iisclub hun oorsprong hebben zijn Letitia de Jong en Corina Strikwerda.

Overzicht belangrijke websites:
www.baancommissieelfstedenhal.nl
Inschrijven.schaatsen.nl
www.gewestfryslan.nl
www.marathonschaatsenfriesland.nl
www.marathonschaatsenregiono.nl
www.knsbnoordoost.nl