Roelie Kroondijk

Roelie Kroondijk, een sportliefhebber met een volle agenda

Al jarenlang is ze een bekend gezicht bij de Ferwerter Iisclub. Ooit begonnen op de krabbelbaan in de oude ijshal, daarna al snel naar de buitenbaan en in 2015 mee naar de Elfstedenhal. Dit jaar schaatst Roelie Kroondijk al 11 jaar bij de club. Maar ze doet nog veel meer.

Roelie is een drukbezette dame. We kunnen nog net voor de deadline van het clubblad een afspraak met haar plannen binnen haar volle agenda. Naast school werkt ze bij de Jumbo, traint ze voor het nieuwe schaatsseizoen en heeft ze ook nog tijd voor haar andere grote liefde: kaatsen. “De trainingen en het wedstrijdseizoen zijn door corona veel later begonnen”, vertelt Roelie. “Maar gelukkig gaat dit jaar het seizoen wel langer door dan anders.” Trainen voor het kaatsseizoen deed Roelie dan ook niet in clubverband. Noodgedwongen werden de garage en de achtertuin gebruikt als trainingsomgeving. Samen met haar zus, Corrie, die in het verleden ook bij de club schaatste, probeerde zich klaar te stomen voor het kaatsseizoen.

Roelie spreekt wel een woordje mee in de kaatswereld. Met twee nationale titels en verschillende ereprijzen pronken op haar palmares. Ook in haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol. Ze zit in het tweede jaar van de CIOS in Leeuwarden. Deze opleiding gebruikt Roelie als springplank naar een hoger doel. “Ik wil hierna de hbo Voeding en diëtiek gaan doen”, legt ze uit.  “Ik wil graag voedingsdeskundig worden. Of ik dat op sportgebied ga doen weet ik nog niet. Iets met kinderen, lijkt het me ook heel leuk. “ Ambities zijn er genoeg bij Roelie. Ze weet precies welke richting ze uit wil en hoe ze daar gaat komen.

Afbeelding met person, skiën, sneeuw, rijden

Automatisch gegenereerde beschrijving

Ook binnen het schaatsen heeft ze een route met een stip aan de horizon uitgestippeld. Halverwege vorig seizoen is Roelie begonnen met marathonschaatsen in de C3-categorie. “Dat ging best goed”,  vertelt ze. “Dit jaar ga ik het een stapje hoger proberen in C2 en ook ga ik Regiomarathons schaatsen.” Ze wil eerst aan het niveau wennen en later een rol van betekenis gaan spelen in de wedstrijden. Roelie hoopt uiteindelijk door te stromen naar de landelijke marathoncompetitie. Ze droomt van wedstrijden op de Weissensee en de Elfstedentocht. “Maar die afstand is wel erg lang”, bekent ze.

Ook training geven bij de club vindt Roelie erg leuk. Ze is ooit via een stage begonnen. Afgelopen seizoen nam ze de lessen van Klaas Elting over op de binnenbaan. Dit seizoen ligt er een nieuwe uitdaging in het verschiet. Roelie gaat voor het eerst lesgegeven op buitenbaan. Ze is zich bewust van haar kwaliteiten. “Ik ben rustig en ik kan duidelijk uitleggen aan de schaatsers wat de bedoeling van een oefening is”, legt ze uit. “Mijn specialiteit is het schaatsen van het rechte stuk. Ik hoop mijn groepen daar vooral beter in te maken.” Wij hebben er alle vertrouwen in dat Roelie daar in zal slagen. En misschien heb je wel het geluk dat je het komende seizoen les krijgt van Roelie. Dan vlieg je binnenkort zeker over snel over het ijs.