Pieter Visser

Ik ben Pieter Visser, 48 jaar oud en getrouwd met Jeltje. Samen hebben wij 2 kinderen, Nynke en Albert. Ik woon in Gytsjerk vlakbij de beroemde Tegeltjesbrug. Mijn beroep is stukadoor. Mijn hobby’s naast schaatsen en skeeleren zijn: mountainbiken, tuinieren, klussen in en om huis. Vorig jaar heb ik aangegeven wel training te willen geven voor de club. In oktober ben ik begonnen met het trainen van de jeugd, waaronder mijn eigen dochter Nynke. Ik doe dit met veel plezier.

Het schaatsen is mij al jong met de paplepel ingegoten. Ik ben in Broeksterwoude geboren. Wij woonden net buiten het dorp en waren via slootjes snel op de Elfstedenroute. Wanneer mijn vader samen met mijn pake en oom aan het rietsnijden waren werd ik op mijn houtjes op het ijs gezet en kon ik vast gaan oefenen. Natuurlijk eerst 100 keer gevallen, maar de passie voor schaatsen is gebleven. In de jaren erna ben ik gaan trainen gericht op wedstrijden. Eerst in Leeuwarden en daarna in Heerenveen. In Heerenveen heb ik nog schaatstraining gehad van Attje Keulen-Deelstra. Rond mijn 16de ben ik gestopt met wedstrijden.

Ik kom uit een sportieve familie. Mijn ouders schaatsen ook. Mijn vader skeelerde daarnaast ook en heeft veel wedstrijden gereden, waar- onder 3 keer de Elfstedentocht. Ondanks dat ik geen wedstrijden meer reed ben ik wel mee blijven trainen met mijn vader in de wedstrijdtrainingen. Rond mijn 25ste ben ik zelf trainingen gaan geven voor De IJsvogels in Surhuisterveen. De trainingen vonden plaats in Kardinge in Groningen. Ook ben ik toen skeelertrainer geworden bij IDS in de Westereen.

In 2006 is onze dochter Nynke geboren en kwam alles op een lager pitje ook vanwege het onregelmatige werk van Jeltje. Nynke heeft het schaatsvirus ook meegekregen. Op haar 3de jaar was ze al op houtjes waarop bergschoentjes vast zaten geschroefd onderweg. Deze werden gemaakt door Jeltje haar vader ( ook fanatiek betreft schaatsen en skeeleren). Sinds haar 7de is ze ook lid van de club. Albert vindt het schaatsen leuk, maar alleen voor zijn plezier. Hij zit sinds een half jaar op boksen. Hierdoor kwam er voor mij ook weer meer tijd om mij bezig te houden met het schaatsen.

Vaak gaan wij op zondagochtend als gezin te schaatsen. Voor de toekomst hoop ik dat we weer eens een koude winter krijgen en misschien ooit nog eens een Elfstedentocht. Ik zou hem graag eens willen rijden. Ik kijk alweer uit naar het nieuwe schaats/training seizoen!!