Peter Breukers

Hoe oud was je toen je begon met sporten en welke sport had je eerste voorkeur?

Ik begon op mijn 6e met judo. Daarna heb ik wedstrijdzwemmen gecombineerd met voetballen. Vanaf mijn 13e heb ik hockey en tennis gecombineerd. Daar kwam op mijn 15e nog windsurfen en recreatief wielrennen bij. Op mijn 18e ging ik naar de Koninklijke Marine en ging toen ook nog zeilen, volleyballen, squashen, hardlopen en paardrijden (dressuur) beoefenen. Al dit sporten was echter niet zo bevorderlijk voor mijn studievoortgang. Kort daarna heb ik ook nog een opleiding tot skileraar gevolgd.

Kom je uit een sportieve familie en wat zijn dan zo de sporten die beoefend worden?

Ik kom niet uit een sportief gezin maar het sporten werd altijd wel gestimuleerd. Hetzelfde doe ik nu bij mijn kinderen: schaatsen, hardlopen, zeilen, voetbal, volleybal en een beetje “camping badminton”. Veel sporten vind ik belangrijk voor de ontwikkeling van mijn kinderen (oog/hand en oog/voet coördinatie, winnen en verliezen, teamspirit, plezier en verplichting, etc.).

Wat is momenteel de sport die je het meest beoefend en is dit de enige sport?

Op dit moment ligt de focus op hardlopen. Ik hoop op 26 augustus mijn privé marathon te hebben gelopen (van het Noorderleech via Ferwert, Hallum, Bartlehiem, Burdaard, Oenkerk naar Hurdegaryp. Hardlopen is zeker niet de enige sport. Ik geef ook volleybaltraining in het dorp en in het winterseizoen doe ik natuurlijk ook aan schaatsen.

Heb je ook nog andere hobby’s naast het sporten?

Ik houd enorm veel van lezen. Dat klinkt een beetje saai maar is voor mij een manier om mijn accu op te laden.

Hoe ziet een gemiddelde zomertraining er voor jou uit?

Normaal gesproken train ik 2x per week op de skeelerbaan in Zwaagwesteinde. Daar heb ik enkele jaren in het bestuur gezeten en heb dus ook een band met die vereniging.

Hoe ziet een gemiddelde wintertraining er voor jou uit?

Ik ben helaas al enkele seizoenen niet meer actief als master (wedstrijdschaatser). Tegenwoordig probeer ik zelf 2x in de week op recreantenuren mijn schaatsrondjes te rijden. Daarnaast train ik 3x per week op een indoor roeitrainer en fiets nog wat in het weekend.

Wat voor studie en/of beroep voer je uit in het dagelijks leven?

Ik ben officier bij de Koninklijke Marine. Soms moet ik voor mijn werk voor langere tijd van huis, net zoals het 2e deel van het afgelopen seizoen. Ik heb veel gevaren, vooral op onderzeeboten. Maar in mijn laatste plaatsingen heb ik vooral les gegeven, leiderschapstrainingen verzorgd en personal/team coaching gedaan.

Wat voor lessen geef je bij o.a. de Ferwerteriisclub?

Ik geef schaatstraining bij Ferwert en volleybaltraining bij Volleybalclub Hardegarijp. Ook ben ik een gediplomeerd skileraar.

Wat is je leukste sport ervaring op dit moment?

Ik heb in 2012, twee dagen nadat de Elfstedentocht op het laatste moment was afgelast, de tocht alsnog gereden met mijn schoonvader (toen 71 jaar oud). Dat was heel speciaal voor mij.

Wat is je minst leuke sport ervaring op dit moment?

Ik ben bij een Nederlands kampioenschap skiën in Altenmarkt (2001 of 2002) op de reuzenslalom 3e geworden bij de senioren. Tijdens de run, hoorde ik echter iets knappen en dat bleek achteraf een voorste kruisband in een van mijn knieën te zijn. Wat een leuke week had moeten worden, eindigde in een gipsvlucht.

Aan welke sportieve evenementen heb je zoal deel genomen?

Dam tot Dam loop (16 km), 1/2 Marathon van Egmond, Den Haag en Leeuwarden, NK Skiën, slalomwedstrijden op borstelbanen en in sneeuwhallen in Nederland, Fiets11stedentocht. En dit jaar in juli nog de Fan Dance Race in Wales (GB): een race over 24 km (met 1000 stijgmeters) met 20 kilo bepakking (excl. 4 liter drinken en eten voor onderweg).

Wat is je favoriete eten als je met sporten bezig bent of in voorbereiding?

Pasta in de voorbereiding. En tijdens de uitvoering: isotone gelletjes van het merk SiS.

Wat zou je willen bereiken binnen je sportieve loopbaan?

Vooral heel veel plezier hebben!

Heb je nog ambities naast het sporten?

Ik hoop ooit nog de kans te krijgen om nationaal scheidsrechter langebaan te worden maar mijn leeftijd (52 jaar) is niet in mijn voordeel.