Historie

Rond 1985 waren er een aantal mannen die zo nu en dan de schaatsen onder deden en rondjes reden in de Leeuwarder IJshal. Later werd dat één keer per week. Die mannen waren o.a. Fokke Anema, Hein Sterk, Ton van der Bijl, Sake Schuiling, Aant Westra en nog een paar anderen. Eén van de eerste trainers en trainsters waren Ids Willemsma, Janna Kuiken en Gerrit Seegers.

Na een paar jaar op deze, een beetje spontane manier, te hebben geschaatst, is er in 1995 besloten om een officiële schaatstrainingsgroep (STG) op te richten. We zijn een zelfstandige groep, maar opereren onder de vleugels van het Ferwerter Iisclub-bestuur.

Na een officiële start met een bestuur en huishoudelijk reglement konden we dan echt van start. En dat bracht heel wat te weeg. Van kinderen leren recht op hun schaatsen te staan tot grote snelheden op Thialf. En alles wat daar tussen in is gebeurd. Met kleding: blauwe jasjes, snelle broeken, skinpakken. En nu zijn we, met onze blauw-met-witte pakken overal herkenbaar. Op alle ijsbanen in Nederland en zelfs op de Weissensee in Oostenrijk.

De club moest financieel natuurlijk wel draaien. Om aan geld te komen werd er van alles geprobeerd, o.a. de snertloop. Hier hebben we nu een sponsorcommissie voor. Wel is nog steeds de hutspotrace is een bekend fenomeen. Vanuit de basis Ferwert zijn al een paar bekende namen gekomen: Eelke van der Wal, Maria Sterk en Sybrichje Hellema.

We zijn begonnen met een ploeg enthousiaste bestuurders, trainers en vrijwilligers die altijd klaarstonden: Bij het schaatsen, bij het fietsen, het droogtrainen en het skeeleren. Van een ploegje gemoedelijke spontane liefhebbers van het schaatsen is het uitgegroeid tot een professionele club en kunnen sportief gezien goed meekomen. Wij hopen nog lang te mogen genieten van de Schaats Trainings Groep van de Ferwerter Iisclub.