Geen winter in zicht, maar de natuurijsploeg blijft scherp

Trouw bezoeken Jan van der Wal en Marten de Jong iedere maand de bestuursvergaderingen van de Ferwerter IIsclub. Tijdens de vergaderingen praat het bestuur over de de dynamiek binnen de club. Er gebeurt heel veel. Maar als Jan en Marten namens het natuurijsbestuur aan het woord komen over de natuurijsbaan, is er toch altijd weer sprake van een pijnlijk momentje.

Jan en Marten en de andere actieve leden van de natuurijsafdeling beginnen ieder najaar trouw met het klaarmaken van de natuurijsbaan in Ferwert. Ze inspecteren de staat van het gebouw en knappen dit op. Ze zorgen ervoor dat de baan en de nabije omgeving er piekfijn uitzien. En ook maken ze met de gemeente afspraken dat er op tijd voldoende water op de natuurijsbaan ligt. Want je weet het maar nooit? En dat laatste is het grote pijnpunt. Want wanneer komt ooit?

De bewondering vanuit het bestuur is groot voor deze mannen. Ze houden, ondanks alle kwakkelwinters van de afgelopen jaren, de moed erin. Ze klagen nooit. Je ziet in hun ogen altijd een sprankje hoop op vorst en natuurijs. En nu het midden in de winter zelfs niet vriest, zitten ze niet bij de pakken neer. Marten heeft samen met WIFO-Anema BV twee mooie karren gemaakt voor de nieuwe veegmachines. De oude veegmachines waren aan vervanging toe. Samen met de Vereniging De Friesche Elfsteden zijn er twee nieuwe veegmachines aangeschaft.

De blinkende vegers, beiden voorzien van brede borstels en sneeuwfrezen, staan net als de natuurijsploeg in de starblokken om aan het werk te gaan, zodra Koning Winter dat toestaat. Eén machine gaat dan zijn rondjes draaien op de natuurijsbaan in Ferwert. De andere komt iets later in actie op de doorgaande routes van de IJswegencentrale, als de vorst goed doorzet én het ijs op de vaart dik genoeg is. Maar tot die tijd blijft de natuurijsploeg scherp, houden ze de natuurijsbaan is prima staat en vertellen Jan en Marten tijdens de vergaderingen met hoeveel passie en liefde ze dit blijven doen. Totdat ze eindelijk mogen zeggen: “It giet oan!”

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.