De Hutspotrace gaat nooit verloren

Weet je dat de voorbereidingen van de Hutspotrace in januari al beginnen? De Technische Commissie van de Ferwerter Iisclub trekt dan het draaiboek van de vorige editie uit de kast. Alle poppetjes moeten weer worden ingevuld om alle taken te verdelen. Alleen op die manier kan er weer een mooie wedstrijd worden gehouden.

Gelukkig lukt dat ook zondag weer. Een heel leger aan vrijwilligers is achter de schermen druk bezig om de wedstrijd vlekkeloos te laten verlopen. Weet je bijvoorbeeld dat er bij de finish maar liefst vier mensen met een stopwatch in de hand de tijden bijhouden voor het geval de tijdwaarneming weigert? Naast alle helpende handjes is er ook nog financiële hulp. Een groep van 23 boeren zorgt ervoor dat de Ferwerter Iisclub de ijshuur voor deze wedstrijd kan betalen. Zo zie je maar dat er heel wat bij zo’n mooie wedstrijd komt kijken. Maar ook hoe bijzonder het is dat mensen dit voor onze club over hebben.

Mooi is het zeker zondag. De PR’s komen net als de regen uit de lucht vallen. Alle schaatsers hebben natuurlijk de hele winter keihard getraind. Er is veel vooruitgang geboekt. Als je als toeschouwer de meeste emotie wilt beleven, dan moet je in de bocht na de finish staan. De schaatsers kijken na het passeren van de eindstreep naar het scorebord. Soms zie je een wat beteuterd gezicht, als de tijd wat tegenvalt. Maar zondag zien we heel veel lachende gezichten van ritwinnaars. Maar ook van schaatsers die een PR rijden. Soms gaat dat zelfs gepaard met een oerkreet vanuit de tenen, die door de hele Elfstedenhal te horen is.

Het is zondag ook de tijd om een aantal rekeningen te vereffenen. Familieleden nemen het tegen elkaar op, maar ook vrienden en trainingsmaatjes dagen elkaar uit. Vooraf lijkt zo’n onderlinge strijd best leuk. Maar hier en daar schijnen wat schaatsers zich nu wel achter de oren te krabben, omdat ze de onderlinge strijd niet konden winnen. De winnaars zullen ze dit een jaar lang op gepaste momenten fijntjes inwrijven. Dat is natuurlijk heel leuk, maar pas wel een beetje op. De andere partij zint natuurlijk op een revanche in februari 2021 en smeedt nu al een winnend plan. 

En dan hebben we natuurlijk nog de marathons, waar het niet om spek en bonen gaat. Nee, daar gaat het om hutspot. De motivatie om te winnen moet wel erg groot zijn, als je daar een hele week hutspot eten voor over hebt. Voor een gevarieerd eetpatroon kun je beter op de vierde plaats of lager eindigen. Maar er is geen Ferwerter die daar aan denkt. De hutspot moet je veroveren, ook al komt het straks je neus uit. Douwe Brouwer praat als groot marathonliefhebber de wedstrijden altijd feilloos vol. Als de wedstrijd wat saai is, dan gooit Douwe via zijn microfoon wel wat olie op het vuur. De wedstrijd staat dan gegarandeerd binnen een mum van tijd in vuur en vlam.

Zondag staan de wedstrijden zeker in vuur en vlam. Doordat de marathons op basis van niveau zijn ingedeeld, zijn de onderlinge krachtsverschillen erg klein. Tijdens de meeste marathons is de strijd niet op, maar pas over de eindstreep beslist. De schaatsers gaan heel diep, soms zelfs te diep. Wie als eerste aanvalt, valt vaak stil op het laatst. Wie slim is, laat een ander het werk doen en gaat er met de emmer hutspot vandoor. Hoe de strijd ook verloopt in de marathon, het publiek is meestal de grote winnaar. En achteraf schudt iedereen elkaar doodvermoeid de hand. 

Aan het einde van de rit krijgen alle winnaars hun bekers en hutspot. De buit en het applaus zijn weer binnen en daar mogen ze een jaar lang van genieten. Maar de komende zomer en winter mogen de winnaars zeker niet luieren. Volgend jaar is er namelijk weer een nieuwe ronde met nieuwe kansen en zal iedereen er weer vol voor gaan. We hopen ook dat alle vrijwilligers er dan weer voor willen gaan. En misschien sluiten nieuwe vrijwilligers zich aan? Want in je uppie ben je geen cluppie! En veel Ferwerters zorgen voor sterk en gezellig werk. Want de Hutspotrace gaat nooit verloren!

Hieronder vind je de eindklassementen van de clubwedstrijden en de Hutspotrace.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.