Het IFK: een kijkje in de kraamkamer van de schaatssport

Dat het ergens om gaat, is maandagochtend wel duidelijk. Al voor de klok van acht uur loopt het parkeerterrein van de Elfstedenhal vol. Het is tijd voor het Iepen Frysk Kampioenskip Pupillen, oftewel het IFK. Waar het ooit begon als Chocomel Cup in de oude ijshal in Leeuwarden, is de wedstrijd inmiddels uitgegroeid tot een begrip in de Friese schaatssport.

Bekende Friese schaatsers van de afgelopen decennia hebben allemaal aan de wedstrijd meegedaan. Vaak ook als eerste serieuze krachtmeting. Want het IFK kent de spanning van een belangrijke wedstrijd. Je ziet als toeschouwer heel snel hoe de jonge schaatsers met wedstrijdspanning omgaan. De één is heel gefocust, terwijl de ander nog lekker op het middenterrein rondfladdert.

Zo bereiden alle schaatsers zich op hun eigen wijze voor op de start van hun wedstrijd. Meestal is de spanning bij de ouders langs de baan nog groter. Als het allemaal maar goed gaat, liefst met een PR. Op een paar valpartijen na gaat het gelukkig ook goed. Bovendien rijden veel rijders een PR. Na de individuele afstanden liggen de klassementen nog volledig open, zowel individueel als voor de clubs. Want ook het clubklassement telt mee voor de felbegeerde wisselbeker.

Uiteindelijk wordt alles beslist tijdens de afsluitende marathons. Die zijn ook deze keer weer een ware slijtageslag. Soms met een strategisch begin, maar op het laatst brandt altijd de strijd los. Na alle schermutselingen gaat het klassement weer volledig op de kop. De jury krijgt weer het nodige rekenwerk te doen. Intussen wacht iedereen op het verlossende woord van de rekenmeesters.

Na de wedstrijd verzamelen alle talentjes zich met het publiek op het middenterrein voor de prijsuitreiking. Oud-marathontopper Foske Tamar van der Wal hangt de prijswinnaars de medailles om. Tijdens het uitreiken van de prijzen gokken veel mensen al wie het clubklassement wint. Zoals zo vaak hebben maar een paar mensen het goed. HC IJsleeuwen wordt winnaar van het clubklassement. De wisseltrofee mag een jaar lang in de Leeuwarder prijzenkast pronken.

Het tweede IFK is weer een daverend succes geworden, dankzij de inzet van veel vrijwilligers, met in het bijzonder de familie Elting als grote aanjager. Ook kan zo’n groot evenement uiteraard niet bestaan zonder de steun van sponsoren. Energie Kenniscentrum Leeuwarden, Ekwadraat, Koninklijke Oosterhof Holman, Helwa Wafelbakkerij, Brandsma Offset Ferwerd en Autobedrijf René Sypersma Drachten steunden het IFK met een gulle bijdrage. Ze zorgden daarmee voor het sportplezier van schaatsend Fryslân en een opstapje naar een mooie toekomst voor de jeugdschaatsers.

Nu gaan we eerst naar de oliebollen en het vuurwerk. Na de jaarwisseling gaat iedereen weer flink aan de bak. De jonge schaatsers proberen met de ervaringen van het IFK in de tas nog sneller te gaan schaatsen. En de organisatie? Die denkt alweer na over de volgende editie van het IFK.

Download hieronder het klassement van alle categorieën:

Download hieronder de gereden tijden op de 100, 300 en 500 meter.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.