Een echte wedstrijd rijden eng? Het is juist leuk!

Misschien vind je het eng om een wedstrijd te rijden, omdat je bang bent dat je niet goed genoeg bent? Dat is helemaal nergens voor nodig. Iedere schaatser is ooit begonnen met een eerste wedstrijd. En of die nu goed of minder goed verliep, maakt helemaal niets uit. Je rijdt voor jezelf. En iedere schaatser verdient respect. Je zult merken dat het heel leuk is om met anderen een warming up te doen en in te rijden voor de wedstrijd. Je leert andere schaatsers beter kennen en misschien krijg je er wel nieuwe vrienden en vriendinnen bij?

“Waarom zijn er bij zo’n grote club als de Ferwerter Iisclub dit seizoen zo weinig wedstrijdrijders?”, vroeg de Technische Commissie van de club zich af tijdens de laatste vergadering. “Misschien weten de rijders niet hoe ze dat moeten regelen? Of weten ze niet hoe leuk het is om een wedstrijd te rijden?”  We vinden het daarom de hoogste tijd om eens aandacht aan wedstrijdschaatsen te besteden.

Wedstrijden maken schaatsen nog leuker!

Als je elke week hard je best doet tijdens de training op het ijs in de Elfstedenhal, weet je dan ook hoe goed je werkelijk kunt schaatsen?  Je wilt uiteraard weten of je beter wordt in de loop van het seizoen. Dan kun je wachten op een compliment van jouw trainer. Maar je kunt ook denken:  “Meten is weten!” En hoe meet je dan? Inderdaad, rijd regelmatig een wedstrijd. Dan weet je of je inderdaad vooruitgang boekt. Vooruitgang boeken is niet alleen sneller rijden, maar is net zo goed het verbeteren van je techniek of een langere afstand rijden dan je eerder hebt gedaan.

Van iedere wedstrijd leer je ook weer. Wat ging er goed en wat kan er nog beter? Daar heb je dan weer iets aan om mee aan de slag te gaan tijdens de volgende trainingen op weg naar de volgende wedstrijd. Je zult merken dat de trainingen nog leuker worden, als je werkt met een doel. En bovendien dat doel ook nog een haalt!

Begin eens met een clubwedstrijd

Schaatswedstrijden zijn er in allerlei soorten en maten. Denk maar eens aan marathonschaatsen, allrounden, mass starts en supersprinten. Op jonge leeftijd maak je meestal eerst kennis met korte afstanden en de mass start(de zogenaamde mini-marathon). Op zondag 10 november aanstaande organiseert de Ferwerter Iisclub de eerste clubwedstrijd. Je kunt daaraan zonder wedstrijdlicentie meedoen.Dan ervaar je direct hoe leuk het is om korte afstanden en een mass start te rijden. En bovendien leer je wat er allemaal bij een wedstrijd komt kijken. Op deze wedstrijd zie je heel veel bekenden, die je vast wel wegwijs willen maken.

Clubwedstrijden smaken naar meer?

Ben je na de clubwedstrijd enthousiast geworden en wil je meer wedstrijden rijden? Dan tref je het. In de Elfstedenhal organiseert de Baancommissie Elfstedenhal bijna wekelijks een wedstrijd, waar je aan kunt meedoen. Je kunt dus ook een proberen om een andere afstand te rijden of je kunt eens meerijden met een marathon of een mass start. Zo kom je in aanraking met veel facetten van de schaatssport. Bovendien kun je ontdekken waar je goed in bent en vooral wat je leuk vindt om te rijden.

Als je resultaten beter worden, dan is het zeker interessant om mee te doen aan wedstrijden om de Fryslân Cup. Dat is een serie van tien wedstrijden gedurend het schaatsseizoen in de Elfstedenhal en Thialf. De beste rijders per afstand mogen in maart de grote finale in Thialf rijden. Bovendien kun je dan ook het podium in Thialf staan en een medaille krijgen, als je bij de eerste drie in het klassement eindigt. Dan weet meteen hoe cracks als Sven Kramer en Ireen Wüst zich voelen!

De Technische Commissie helpt je verder

Misschien heb je nog vragen over wedstrijdschaatsen of twijfel je nog een beetje? Schroom dan niet om eens te informeren bij jouw trainer. De meeste trainers bij de Ferwerter Iisclub zijn zelf wedstrijdschaatsers of hebben dit in het verleden gedaan. Ze vinden het leuk om aan een enthousiaste schaatser te vertellen wat wedstrijdschaatsen inhoudt. Ze kunnen je bovendien met een lid van de Technische Commissie in contact brengen, die jou gaat helpen om een echte wedstrijdschaatser te worden. Uiteraard mag je ook een mail naar tc@ferwerteriisclub.nl sturen, als je dat liever wilt. Dan neemt de Technische Commissie zeker contact met je op.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.