Eerste ijstraining: vallen en opstaan met een lach

Na het warme weer van het vorige weekend, regent het zaterdag pijpenstelen en waaien de oren bijna van het hoofd. Ideaal weer dus om weer eens aan ijs te denken. En dat komt heel goed uit, als je bedenkt dat de eerste ijstrainingen beginnen.

Even is er sprake van chaos voor de eerste training. Niet alle passen van de schaatsers op de ijsbaan werken bij de toegangspoortjes. Die van de de leden van de Ferwerter Iisclub gelukkig bijna allemaal wel. Maar voor de balie in de ijshal vormt zich een rij van mensen, die hun pas willen activeren. Tussen al die wachtende mensen staat Albertje Stormer met een geïmproviseerde stand met clubkleding van de Ferwerter Iisclub. Schaatsers halen vandaag de door hen bestelde helmen op. Want sinds vandaag geldt er een nieuwe regel tijdens de trainingen: zonder helm kom je het ijs niet op! Gelukkig is leverancier Haijma Stiens gisteren nog naar de Flevopolder gereden om bij Viking helmen voor de club op te halen. Anders zouden we vandaag toch een aantal teleurgestelde mensen in de ijshal hebben gezien.

Ook op het ijs is het even chaotisch. Veel schaatsers weten niet in welke groep ze schaatsen. De trainers hebben even geen actuele lijst voorhanden. Maar met een een gezonde dosis improvisatievermogen rijden even later alle schaatsers hun rondjes op het ijs. Je kunt wel direct zien wie tijdens de zomer de nodige trainingsarbeid heeft verricht en wie lekker op het strand in de zon heeft gelegen. Maar dat maakt niet zoveel uit. Iedereen rijdt weer met plezier rond. Veel schaatsers zullen misschien stiekem wel denken: ‘Je bent lid van de Ferwerter om te schaatsen en niet om in de brandende zon te skeeleren en te fietsen.’ Dat het nu nog wat zwaarder is met hier en daar een valpartij door vermoeidheid tot gevolg, nemen ze voor lief.

Intussen is het op de binnenbaan erg gezellig bij de jongste leden van de Ferwerter Iisclub. Sommige kinderen staan voor het eerst op schaatsen. Dat ziet er nu nog wat wankel uit, maar de ervaring leert dat ze in enkele weken hele grote stappen voorwaarts maken. Sommigen kunnen al pootje-over de bocht door. Hoofdtrainer Douwe Brouwer heeft dat al snel in de gaten. Volgende week al zullen enkele jonkies promoveren naar de 400-meterbaan. Een opvallend spel op de binnenbaan is het dierenspel. De kinderen beelden dan de bewegingen van het dier uit die de trainer voordoet. Een trainster maakt een snoekduik op het ijs. Maar of dat nu ook de bedoeling is?

Na de training gaan alle schaatsers weer met een brede glimlach naar huis. Ze zijn blij dat er weer ijs ligt. De glimlach zal de komende maanden op het gezicht blijven, tot het voorjaar weer invalt, het ijs zal smelten en de skeelers en het strand weer lonken.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.