Veel Ferwerters op het podium tijdens baanmarathon

Douwe Brouwer kijkt tevreden terug op de baanmarathon van zondagavond in de 11Stedenhal. Samen met een team van vrijwilligers zorgt hij voor een strakke organisatie van de marathonwedstrijden voor jong en oud. En als kers op de taart ziet hij ook nog heel wat Ferwerters het podium betreden.

Het is lekker amateuristisch’, concludeert Douwe na afloop. En daarmee doelt hij zeker niet op het niveau van de marathons, maar juist op de laagdrempeligheid om mee te doen. ‘Je kunt gewoon lekker meedoen zonder dat je een wedstrijdlicentie of een transponder nodig hebt’, legt hij uit.

De marathons zijn zeker de moeite waard. Ondanks het mooie weer weten genoeg rijders de weg naar de 11Stedenhal te vinden. Bij de jongste pupillen valt bij de meisjes op dat het peloton lang bijelkaar blijft. Pas op het laatst slaat de vlam in de pan. Namens de Ferwerter Iisclub halen Welmoed van der Wielen en Janna-Wietske van der Ende de eerste en tweede plek op het podium.

Dan is het de beurt aan jongste pupillen jongens. Daar wordt niemand gespaard. Het is een groot slageveld, waarin de kopgroep steeds verder wordt uitgedund. Niek Bijma strijdt tot het einde mee van voren en wordt keurig derde.

Bij de oudste pupillen meisjes zet een onverwachte valpartij het spel op de wagen. Vanaf dat moment is de jacht geopend. Het is een lange sprint naar de finish. Helaas halen hier de Ferwerters net niet het podium.

Bij de oudste pupillen jongens rijden Mats Bendijk en Mark Ynema de wedstrijd met het NK Marathon van zaterdag nog in de benen. Toch vallen ze beiden in de prijzen. Mats heeft de sterkste benen en pakt de eerste prijs. Mark wordt derde.

Bij de meisjes Junioren C krijgen de toeschouwers een wedstrijd voorgeschoteld om van te smullen. Douwe wakkert met zijn begeleidende commentaar door de microfoon het vuurtje extra aan. De ene na de andere aanval wordt door de zes dames geplaatst, wat een spannende strijd oplevert tot op de eindstreep. Danieke Stavleu houdt keurig stand en rijdt naar plek twee.

De jongens junioren C rijden mee met de C3 en recreanten. Ze doen prima hun best tussen de grote mannen. Ze zijn regelmatig voorin te vinden om mee te gaan in een ontsnapping of om een ontsnapping onschadelijk te maken. Met Daan Jensma als eerste, Lars Straver als tweede en Redmer Kramer als derde is het hele podium gevuld met Ferwerters.

Douwe kijkt na afloop terug op een geslaagd evement. ‘Het is een traditie, die moet groeien’, zegt hij. ‘En volgend jaar gaan we dit zeker weer doen!’

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.