De hutspot is verdeeld!

Zondag 24 februari, “pay day” voor veel schaatsers van de Ferwerter Iisclub. Naast medailles voor het clubkampioenschap en Celebrations voor de winnaars van de estafette, gaat het vooral om de hutspot. Want die wil je als rijder van de Ferwerter ooit eens winnen.

Ben je ooit in het zenuwcentrum van de clubwedstrijden geweest? Terwijl bijna 130 deelnemers op de baan hun wedstrijden schaatsen, zijn Klaas en Wessel Elting druk bezig met het verwerken van de uitslagen en het indelen van de marathons en estafettes. Als je denkt dat er alleen op de baan topsport te zien is, dan moet je eens in de ruimte achter het glas boven de baan gaan kijken. De printers ratelen, de portofoons staan niet stil. Diep respect voor deze mannen en alle andere vrijwilligers die de wedstrijd zo mooi maken.

Op het ijs heerst de sfeer van een echte clubwedstrijd. Iedereen wil graag winnen, maar ook de concurrenten krijgen respect. Maatjes worden aangemoedigd, handen worden geschud en iedere prijswinnaar krijgt een welverdiend applaus. Uiteraard is er tijd voor een dolletje. Rijders “coachen” elkaar en successen worden gevierd als wereldtitels.

De marathons zijn weer een genot om naar te kijken. Of je nu van hutspot houdt of niet, je gaat gewoon vol voor die zak met aardappels, penen en uien. De strijd is soms strategisch, maar in sommige marathons gaan de rijders er direct met volle vaart in. Maar spanning is er altijd. En die lijkt langs de rand van de baan nog groter dan op het ijs zelf, als je het gejoel en gejuich hoort.

De estafette staat dit jaar voor het eerst op het programma. Het is een schot in de roos. Jong en oud werken samen en het publiek krijgt spectaculaire races voorgeschoteld. Zelfs trainster Petra Visser laat zich overhalen om mee te doen. Ze houdt een “1500-meterkuchje” over aan haar inspanningen, maar ook een eerste plaats en een doos Celebrations.

Naast winnaars en verliezers is er ook nog de categorie pechvogels. Deze categorie bestaat zondag maar uit een deelnemer. Blijven de gevolgen van een val op de 500 meter voor Arjan Stormer nog beperkt tot een pijnlijke hand, tijdens de marathon gaat het echt volledig mis. Arjan komt na een val in de bocht met zijn been onder de kussens en loopt een zware kneuzing op aan zijn kuitbeen. Voorlopig zit de pechvogel van de dag in de lappenmand. Gelukkig voor Arjan komt de zomer eraan. Dan heeft hij tijd om te herstellen en kan hij volgend jaar, net als alle anderen, weer gaan rijden voor de hutspot.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.